Voorkom extra kilo's tijdens de wintersport!

Gepubliceerd op 14 februari 2020 om 12:28

De tijd van de wintersport is weer aangebroken. Als je op je gewicht wil letten kan zo'n week een grote uitdaging zijn. Het heet dan wel wintersport, dus je zou denken dat je best wat verbrandt, maar hoe kan het dan dat je vaak aankomt in plaats van afvalt? Het heeft te maken met het overschatten van wat je doet aan beweging en het onderschatten van wat je uiteindelijk eet.

Op internet zijn er talloze websites die aangeven hoeveel je nu verbrandt met een uurtje skiën, allen met zeer uiteenlopende waarden. Het hangt natuurlijk van meerdere factoren af hoeveel je precies verbrandt: je lengte, je gewicht, of je een man of een vrouw bent, hoeveel spier- en vetmassa je hebt, hoe veel je skiet en hoe intensief. Daarom ga ik hieronder uit van gemiddelden.

Voor iemand van 80 kg kun je rekenen op een verbranding van ongeveer 550 kcal per uur tijdens het skiën. Iemand van 60 kg verbrandt ongeveer 450 kcal en iemand van 100 kg ongeveer 700 kcal. Op die manier loopt het natuurlijk aardig snel op, maar je moet onthouden dat je per uur waarschijnlijk maar ongeveer een kwartier daadwerkelijk aan het skiën bent. Bovengenoemde waarden moeten eerst dus door 4 gedeeld worden. Daarnaast wordt er vaak uitgebreid geluncht en worden er pauzes ingelast voor koffie (of warme chocomel met slagroom en een apfelstrudel) en een drankje (halve liters bier en suikerrijke likeurtjes).

Aan de hand van een rekensommetje kom je zo uit op ongeveer 800 tot 900 kcal extra verbranding per dag. Dat klinkt veelbelovend, maar laten we nu eens kijken naar wat je eigenlijk allemaal binnen krijgt op een gemiddelde skidag. Hieronder een voorbeeld van hoe zo’n dag eruit zou kunnen zien:

 

Ontbijt Kcal
2 Kaiserbroodjes 222
1x kaas 111
1x jam 50
Totaal 383
Tussendoor Kcal
Warme chocolademelk met slagroom 252
Apfelstrudel met vanillesaus 483
Totaal 735
Lunch Kcal
3 stokbroodjes 81
Spaghetti bolognese 484
500 ml frisdrank 155
Totaal 720
Tussendoor Kcal
Gluhwein 177
2x 500 ml bier 450
2 handjes borrelnootjes 270
Totaal 897
Diner Kcal
Goulashsoep 120
Patat met mayonaise 630
Wiener schnitzel 213
Dame blanche 410
Totaal 1034
Dagtotaal 4178 Kcal

Zoals je kan zien, valt het dus flink tegen met die verbranding…

Dus om te voorkomen dat de kilo’s er aanvliegen tijdens de wintersport, geef ik hieronder 5 handige tips die jouw kunnen helpen om de schade te beperken:

1. Een goed begin van de dag

Omdat je je spieren flink aan het werk gaat zetten tijdens het skiën, is het belangrijk om goede bronnen van eiwit te eten bij het ontbijt. In hotels is er altijd wel yoghurt of kwark aanwezig, neem hier een flinke kom van en eet dit met wat nootjes en vers fruit. Eventueel kun je er een gekookt eitje bij nemen. Laat hierbij de vruchtenyoghurt, zoet beleg en vruchtensappen zoveel mogelijk staan. Ook zou je een volkoren boterham met ei, kaas en ham of kip kunnen nemen. Op die manier begin je de dag goed en krijg je niet zo snel weer trek.

2. Koffiepauze of "apfelstrudel"pauze?

Tussen het ontbijt en de lunch wordt er vaak ergens koffie gedronken. Hou het in dat geval ook echt alleen bij koffie of thee. Warme chocomel met slagroom levert flink wat onnodige suikers en calorieën. Neem voor dit soort momenten zelf een gezonde reep of een stuk fruit mee. Als je dan trek hebt, kun je die nemen in plaats van alle suikerrijke snacks die in dit soort tentjes verkocht worden.

3. Soep & Salade

Als je tussen de middag uit eten gaat, is het een goed idee om voor een soep en/of salade te kiezen. Kies iets met veel groenten en eiwitten en drink hierbij water of light frisdrank. Hiermee bespaar je al een hoop calorieën.

4. "16-uurtje"

Vaak is het diner op wintersport pas laat. Om te voorkomen dat je de snacks en de borrelhapjes aanvliegt, is het verstandig om wat nootjes mee te nemen die je tussendoor kan snacken. Hierdoor heb je een wat voller gevoel en maak je sneller gezondere keuzes.

5. Slank dineren

Probeer bij de avondmaaltijd wederom voor soep en salade te kiezen en laat de patat achterwege. Als je toch trek hebt in pasta of iets dergelijks, kijk dan of je een halve portie kunt bestellen en in plaats daarvan een extra portie groente.¨C15CIn de avond ben je niet meer zo actief, zorg er dus voor dat je een lichte maaltijd eet.

Ik wens je een hele fijne wintersport!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.