Acupunctuur gaat over het herstellen van het evenwicht

Acupunctuur is een essentieel onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde, een eeuwenoude geneeskunde die gebaseerd is op het inzicht dat zowel fysieke als mentale klachten voortkomen uit verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Door middel van acupunctuur kunnen deze verstoringen worden hersteld, waardoor de energiestroom in het lichaam weer in balans komt. Dit stimuleert het lichaam en de geest om zichzelf te genezen.

Waarom kiezen voor acupunctuur?

Er zijn talloze redenen waarom u zou kunnen besluiten om een acupuncturist te bezoeken. Acupunctuur is namelijk een geschikte therapie voor een breed scala aan klachten. Op de website van de NVA vindt u een uitgebreide lijst met zowel fysieke als mentale klachten die door een acupuncturist kunnen worden verholpen of aanzienlijk verlicht. Deze indicatielijst kunt u op deze pagina vinden.

Niettemin vertegenwoordigt zo'n lijst nooit het volledige toepassingsgebied van acupunctuur. Er zijn ook aandoeningen waarbij acupunctuur het probleem zelf niet kan oplossen, maar wel een geweldige ondersteuning kan bieden bij het omgaan met de gevolgen ervan, zoals pijn of andere symptomen. Denk bijvoorbeeld aan ziekten als kanker, chronische aandoeningen en anatomische afwijkingen. Ook na een chirurgische ingreep of bij blijvend letsel na een ongeval kan acupunctuur verlichting bieden of leiden tot een sneller en beter herstel. In acute gevallen, zoals een hartinfarct of een blindedarmontsteking, dient u natuurlijk direct naar de huisarts te gaan!

Een groot voordeel van acupunctuur is dat het vrijwel geen bijwerkingen heeft. Het heeft een preventieve werking en heeft een positieve invloed op het welzijn van de mens. Het vergroot de natuurlijke weerstand, verhoogt de pijngrens en stimuleert de levenslust. Voordat we u alles vertellen over de behandeling en de principes van de Traditionele Chinese Geneeskunde, willen we eerst dieper ingaan op hoe een diagnose wordt gesteld tijdens uw eerste bezoek. De acupuncturist neemt namelijk uitgebreid de tijd hiervoor.

Het diagnoseproces - goed luisteren, kijken en voelen

Omdat geen twee mensen hetzelfde zijn, besteedt de acupuncturist veel aandacht aan het stellen van de juiste diagnose. Hoewel de meeste mensen duidelijk kunnen aangeven waarvoor ze naar de acupuncturist komen, is dit alleen niet voldoende! Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt het lichaam en de geest als één geheel beschouwd, daarom is de acupuncturist op zoek naar aanvullende informatie. Hij zal u allerlei vragen stellen over uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

Het consult

Bij uw eerste bezoek aan een acupuncturist zal er uitgebreid met u gesproken worden over uw klacht. U krijgt voldoende tijd om te vertellen wat er met u aan de hand is. Daarnaast komen er ook andere aspecten aan bod die iets vertellen over uw algehele gesteldheid. U kunt vragen verwachten over uw eetlust, stoelgang en slaappatroon. Als u een vrouw bent, zal er ook gevraagd worden naar het verloop van uw menstruatiecyclus. Andere zaken zoals uw dagindeling, werkzaamheden en uw voorkeur voor ochtend- of avondactiviteiten kunnen ook ter sprake komen. Deze brede benadering zorgt ervoor dat de acupuncturist een goed beeld krijgt van hoe u functioneert in het dagelijks leven. Uw dagelijkse functioneren geeft inzicht in de energiebalans in uw lichaam

Aandachtig observeren

Niet alleen door vragen te stellen, verkrijgt de acupuncturist waardevolle informatie. Door aandachtig naar u te kijken, kan hij ook veel leren over uw fysieke en mentale gesteldheid. Uw lichaamstaal en -houding kunnen veel onthullen over hoe u zich voelt. Daarnaast kunnen de kleur van uw huid, de tekening in uw gezicht en de conditie van uw haar en nagels de acupuncturist waardevolle informatie verschaffen over uw energiebalans.

De tongdiagnose

Bij de acupuncturist kunt u eindelijk uw tong vrijuit laten zien! Uw tong geeft namelijk veel informatie over uw gezondheid. De acupuncturist onderzoekt of er veel of weinig aanslag op uw tong aanwezig is. Wat is de kleur van uw tong en de aanslag? Zijn er kloofjes of pukkeltjes zichtbaar? Wat is de vorm en vochtigheid van uw tong?

De polsdiagnose

Even uw pols voelen; u kent het wel. Artsen doen dit om het ritme van uw hartslag te controleren. Chinese artsen moesten vroeger het voelen van de pols zeer serieus nemen, omdat veel vrouwen zich niet lichamelijk wilden laten onderzoeken, vooral niet door een man. Ze staken simpelweg hun pols tussen de gordijnen door en daar moest de arts het mee doen! Voor de acupuncturist is het voelen van de pols een essentiële manier om een diagnose te stellen. Dit gaat verder dan simpelweg de pols voelen. Bij elk polsgewricht worden op drie verschillende diepten drie plaatsen gevoeld. Door nauwkeurig de spanning, breedte, diepte en snelheid op elke plek te meten, kan de acupuncturist veel te weten komen over de hoeveelheid en kwaliteit van de energie in verschillende organen.

Het behandelplan & de behandelopties

Het uitgebreide diagnoseproces stelt de acupuncturist in staat om alle benodigde informatie te verzamelen voor het opstellen van een behandelplan dat volledig is afgestemd op uw behoeften. Uiteraard gebeurt dit in nauw overleg met u. Tijdens uw eerste bezoek zal de acupuncturist u informeren over de verwachte duur van de behandeling en wanneer een evaluatie zal plaatsvinden. Daarnaast zal de acupuncturist u uitgebreid informeren over de gebruikte methoden en het te verwachten resultaat. De duur en frequentie van de behandelingen zijn volledig afhankelijk van uw specifieke klachten.

Naalden

Een van de meest bekende vormen van acupunctuur is de behandeling met naalden. Het is belangrijk om te weten dat deze naalden absoluut niet te vergelijken zijn met injectienaalden of handwerknaalden. Acupunctuurnaalden zijn zeer dun en worden zorgvuldig geplaatst op specifieke punten in uw lichaam, ook wel bekend als acupunctuurpunten. Deze punten bevinden zich op de meridianen, de kanalen of banen waarlangs de energie in uw lichaam circuleert.

Dankzij de zorgvuldige plaatsing van de naalden, kan de energiestroom in de betreffende meridiaan worden beïnvloed. Dit stelt onze ervaren acupuncturist in staat om de energiestromen in uw hele lichaam te reguleren, met als resultaat:

- Verbeterde energiedoorstroming van energie (Qi)
- Opheffing van energieblokkades
- Aanpassing van de energiehoeveelheid
- Verbetering van de kwaliteit van de energie

Zodra de naalden zijn geplaatst, begint de energie in uw lichaam weer vrijelijk te stromen. Dit kan zich uiten in een licht tintelend of juist een zwaar gevoel op de punten waar de naalden zijn aangebracht. Soms kan dit gevoel zich verspreiden langs het verloop van de meridiaan. Dit tijdelijke gevoel, dat bekend staat als "Dé Qi" bij de acupuncturist, duurt slechts kort. De naalden blijven doorgaans ongeveer twintig tot dertig minuten op hun plaats zitten.

Ooracupunctuur

Ooracupunctuur is een behandeling waarbij specifieke punten op het oor worden gestimuleerd om verschillende aandoeningen te behandelen. Het oor wordt beschouwd als een microsysteem, dat het hele lichaam weerspiegelt. Meer dan 200 punten op het oor corresponderen met organen en lichaamsdelen. Er worden zeer kleine naaldjes gebruikt, bekend als verblijfsnaaldjes, die tot wel een week kunnen blijven zitten. De acupuncturist zal u uitleggen hoe dit in zijn werk gaat en waar u thuis op moet letten.

Moxa

Moxa is een traditionele Chinese therapie waarbij gedroogde bijvoetkruid (Artemisia vulgaris) wordt verbrand om warmte en stimulatie op specifieke punten van het lichaam te bieden. Deze techniek staat bekend als moxibustie. De warmte van moxa helpt de energiestroom in het lichaam te bevorderen, blokkades op te heffen en het immuunsysteem te versterken. Het wordt vaak gebruikt bij pijnklachten, zoals spierpijn, gewrichtspijn en menstruatiepijn. Moxa kan ook worden toegepast om het lichaam te verwarmen en de energiebalans te herstellen. 

Vijf elementen voeding

Vijf elementen voeding is gebaseerd op de traditionele Chinese geneeskunde en richt zich op het in balans brengen van de vijf elementen (hout, vuur, aarde, metaal en water) in het lichaam door middel van voeding. Elk element heeft specifieke eigenschappen en organen die ermee geassocieerd worden. Door voedingsmiddelen te kiezen die overeenkomen met de elementen en organen die uit balans zijn, kan de gezondheid worden verbeterd. Bijvoorbeeld, bij een verzwakte lever (hout element) kunnen groene bladgroenten en citrusvruchten helpen om de energie van de lever te versterken. Vijf elementen voeding helpt om het lichaam in harmonie te brengen en gezondheidsproblemen te voorkomen.

Kruiden

Chinese kruiden spelen een belangrijke rol in de traditionele Chinese geneeskunde en kunnen een waardevolle aanvulling zijn op acupunctuurbehandelingen. Acupuncturisten kunnen specifieke kruidenformules voorschrijven om de behandeling te ondersteunen en de gezondheid van de patiënt te bevorderen. Deze kruiden kunnen helpen bij het herstellen van de balans in het lichaam, het versterken van organen, het verminderen van ontstekingen, het bevorderen van de bloedcirculatie en het verlichten van symptomen. Door het gebruik van Chinese kruiden kunnen acupuncturisten de effectiviteit van hun behandelingen vergroten en de gezondheid van hun patiënten verbeteren.

Cupping

Cupping is een traditionele Chinese geneeskunde techniek waarbij glazen of plastic kopjes op de huid worden geplaatst om een vacuüm te creëren. Dit stimuleert de doorbloeding en bevordert de energiestroom in het lichaam. Het kan helpen bij het verlichten van pijn, het verminderen van ontstekingen, het ontspannen van spieren en het bevorderen van het herstel van blessures. Cupping wordt vaak gebruikt om aandoeningen zoals rugpijn, hoofdpijn, verkoudheid en spijsverteringsproblemen te behandelen. Het laat ook sporen achter op de huid, die kunnen variëren van lichtrood tot paars, maar deze verdwijnen meestal binnen een paar dagen.

Tuina

Tuina is een vorm van Chinese therapeutische massage die zich richt op het manipuleren van de spieren en meridianen om de gezondheid en het welzijn te bevorderen. Het maakt gebruik van verschillende technieken, zoals kneden, wrijven, drukken en strekken, om blokkades in de energiestroom van het lichaam op te heffen. Tuina kan helpen bij het verlichten van pijn, het verminderen van stress, het verbeteren van de bloedcirculatie en het bevorderen van het herstel van blessures. Het is een effectieve en natuurlijke aanvulling op andere behandelmethoden in de traditionele Chinese geneeskunde.

Na de behandeling

Na een acupunctuurbehandeling kun je verschillende effecten ervaren. Direct na de behandeling voelen de meeste mensen zich ontspannen en kalm. Je kunt een verlichting van pijn of spanning ervaren, verbeterde energie en een betere slaap. Soms kunnen er echter ook tijdelijke reacties optreden, zoals vermoeidheid, lichte duizeligheid of een verandering in de symptomen. Dit is normaal en duidt op een reactie van het lichaam op de behandeling. Over het algemeen verbeteren de meeste mensen geleidelijk aan na een reeks behandelingen, maar de specifieke reacties variëren afhankelijk van de individuele omstandigheden en het behandelplan.