Slecht slapen maakt je dik!

Gepubliceerd op 25 maart 2021 om 21:44

Wat heeft slapen met jouw gewicht te maken?

Deze week las ik een artikel over wat slaap of beter gezegd “het gebrek aan slaap” doet met je lichaamsgewicht. Je vetten worden niet alleen beter opgenomen, maar je blijkt ook minder snel vol te zitten, waardoor je weer meer gaat eten. Een goede nachtrust is dus heel belangrijk, wil je gezond en fit worden en blijven. Hieronder een kleine uitleg waarom en uiteraard wat tips voor een goede nachtrust.

Wat gebeurd er als je niet voldoende slaapt?

Als je te weinig slaapt wordt het hormoon leptine, dat ervoor zorgt dat je je verzadigd voelt na het eten onvoldoende aangemaakt. Tevens is er een toename van het hormoon ghreline, dat juist je eetlust bevordert. Wanneer je te weinig slaapt, raken deze hormonen uit balans. Je krijgt meer honger en je krijgt maar niet het gevoel, dat je genoeg hebt gegeten.

Wat gebeurd er als je wel goed slaapt?

"Slapend vet verbranden" Dit klinkt niet verkeerd, toch? Terwijl je slaapt vinden er in je lichaam allerlei ‘reparatie’ processen plaats. Tijdens een goede nachtrust wordt als het ware je hele systeem gereset, zodat jij ’s ochtends weer lekker fris opstaat. Voor deze processen is natuurlijk energie nodig en die energie komt tijdens het slapen vrij door het verbranden van jouw eigen vet!

We worden moe en vallen in slaap dankzij het hormoon melatonine. Als het in de avond gaat schemeren en het donker wordt, maakt jouw lichaam het hormoon melatonine aan, die ervoor zorgt, dat je slaperig wordt. Dus de vraag is… Hoe zorg je voor genoeg melatonine, zodat jij ’s avonds lekker kunt gaan slapen? Hieronder enkele tips en trics voor een goede nachtrust:

  • Niet te lang doorgaan met bezigheden
    Als je in de avond te actief bent gaat de productie van onze ‘actie hormonen’ (zoals adrenaline) te lang door. Op deze manier verstoren we de aanmaak van melatonine. Actief zijn overdag en flink bewegen is goed voor een betere slaap, maar laat in de avond nog sporten, dus niet.
  • Niet te lang doorgaan met licht op je ogen
    Als je in de avond te lang doorgaat met bezigheden op je laptop of het kijken van tv verstoort dat de aanmaak van melatonine. Je lichaam denkt dat het nog licht is en dat je nog lang niet hoeft te gaan slapen. Dit heeft als gevolg dat je vaak nog uren wakker ligt als je uiteindelijk wel in bed ligt.
    Dus, zit je in de avond nog vaak op je telefoon, tablet of laptop? Zorg dan dat je een nachtstand aanzet of dat je een programma gebruikt die het blauwe licht eruit filtert.
    Liefst zet je natuurlijk ruim op tijd, ongeveer 2 uur voor je gaat slapen, je laptop en/of de televisie uit en ga lekker een boek lezen. De meeste mensen zullen zich wel herkennen in het feit dat je soms na een paar pagina’s al aan het knikkebollen bent…Kijk ook eens goed naar je slaapkamer. Zorg voor een donkere kamer als je gaat slapen. Een klein beetje licht van bijvoorbeeld een nachtlampje of straatlantaarn kan al storend zijn voor je slaapcyclus.
  • Zorg voor voldoende daglicht
    Melatonine kan ’s avonds alleen voldoende worden aangemaakt als licht en donker gedurende het etmaal met elkaar in balans zijn. Dus overdag weinig aanmaak door het licht en ’s avonds een hogere aanmaak als het donker is. Ga overdag dus zo veel mogelijk naar buiten. Als je op je werk vaak in een donkere ruimte zit, maak dan een lekkere wandeling tijdens je pauze.
  • Reduceer stress
    Zorgen of angsten gaan gepaard met het bekende piekeren, waardoor je de slaap maar niet kunt vatten. Ontspanningsoefeningen kunnen helpen om te ontspannen als je stress hebt. Meer bewegen heeft ook een positieve werking bij stress. Je kan beter ontspannen en je maakt endorfine aan, het zogenaamde “geluks-hormoon”.
  • En verder…
    Zorg voor voldoende ventilatie en frisse lucht en zorg dat het niet te warm is op je kamer (16-18 graden).

Slaap lekker!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.