Help! Ik val niet af...

Gepubliceerd op 29 januari 2021 om 21:51

De weegschaal...

De frustratie van iedereen die bezig is om gewicht kwijt te raken. Ken je die momenten, je hebt ontzettend goed je best gedaan en gaat vol enthousiasme op de weegschaal staan en dan… niets. Helemaal niets of nog erger, je zelfs bent aangekomen!

Dit soort (HELP!) berichtjes krijg ik bijna elke week van mijn klanten. Meestal kunnen we samen wel herleiden waar de oorzaak ligt. En omdat mijn klanten niet de enige zijn met deze frustratie, hieronder mijn top 3 van meest voorkomende oorzaken. Weet echter dat schommelingen van twee kilo boven en onder je gewicht volkomen normaal zijn. Dus als jij 70 kg weegt, dan is het normaal dat jouw lichaam tussen de 68-72 kg schommelt. Ik hoop, dat jij met het lezen van deze blog ook kan herleiden waar jouw gewichtsschommelingen vandaan komen!

 

1. Factoren van buitenaf

Denk aan het tijdstip van jouw weegmoment. Wanneer je in de ochtend uit je bed stapt, dan ben je over het algemeen uitgedroogd en weeg je een stuk minder. In de avond ben je juist weer optimaal gedehydreerd en weeg je weer een stuk meer. Daar kunnen dus flink wat verschillen in zitten.

Tip: weeg op een vast moment

Wist je dat de temperatuur buiten ook invloed heeft op jouw gewicht? Je lichaam houdt vocht vast als het erg warm is. Dat heeft het nodig om goed met de warmte om te kunnen gaan. Zo heb ik regelmatig op hete zomerdagen, dat mensen niets zijn afgevallen en als ik dan vraag of hun sieraden strakker zitten dan normaal, dan is bijna altijd het antwoord, JA!

Heb je misschien net gevlogen en kort daarna op de weegschaal gestaan? De luchtdruk in het vliegtuig doet rare dingen met je lichaam, minimaal een weekje wachten dus, voordat je meteen de vakantie in kilo’s gaat analyseren.

Herken je dit? Je bent ziek geweest, hebt heel weinig gegeten en je denkt meteen, daar zullen wel wat kilo’s af zijn. Wist je dat het lichaam, als een soort natuurlijke bescherming, ervoor zorgt, dat je helemaal niet gaat afvallen als je ziek bent. Het moet jou beschermen!

 

2. Hormonen

Yep dames, dat weten jullie vast wel. Als de menstruatie eraan komt, dan zie je enorme schommelingen in je gewicht. Wist je dat dit ook kan gebeuren tijdens de eisprong? En nog een nieuwtje voor de dames die al in de overgang zijn… al ben je niet meer aan het menstrueren, de hormonen gaan gewoon door! Oftewel, twee keer in de maand kan het flink schommelen vanwege de hormonen, dat is bijna elke twee weken. Kijk dus altijd op langere termijn naar hoe je gewicht zich ontwikkelt en niet per dag. Het getal op de weegschaal zegt niet of jij het vandaag of gisteren goed hebt gedaan, jij weet best zelf of dat zo is.

Een ander hormoon, waar vaak geen rekening mee gehouden wordt is cortisol, het stresshormoon. Dit hormoon wordt onder andere gemaakt door continu gestrest te zijn (of het gevoel van), maar ook door slecht slapen. Het is een soort overlevingsmechanisme van je lichaam. Echter is dit funest voor je gewicht, zeker als dit al enige tijd gaande is. Het maakt het bijna onmogelijk om af te vallen en het zorgt voor vetophopingen rondom de buik.

 

3. Voeding

Voeding is natuurlijk persoonlijk, maar wat ik vaak zie bij cliënten die niet afvallen is dat ze veel te weinig eten, ze zijn in de loop der tijd steeds minder gaan eten uit angst voor de weegschaal. Vaak moet ik ze dan meer laten eten om de stofwisseling weer werkzaam te krijgen. De verhoudingen in de voeding kloppen niet of ze hebben tekorten. Kortom, van te weinig eten val je ook niet af…

Misschien heb je wel gegeten in een restaurant of nam je een soepje? Vaak zit er dan meer zout in het eten dan normaal. En om het zout uit je lichaam te krijgen heb je vocht nodig. Ben je hier gevoelig voor, dan hou je zomaar flink wat vocht vast en dat kan wel even duren voordat, dat weer je lichaam uit is.

En dan het ultieme voorbeeld: Je eet een stuk appeltaart, staat een dag later op de weegschaal en ja hoor, zie je wel, meteen een kilo er bij, als je er naar kijkt komt het er al aan, toch? Nee, toch niet helemaal…

Heb je het al eens op deze manier bekeken? Op het moment dat je lichaam koolhydraten (suiker) binnen krijgt en het is meer dan je nodig hebt, dan wordt het in het lichaam opgeslagen als glycogeen. En wist je dat om 1 molecuul glycogeen vast te houden, je twee moleculen water nodig hebt. Dus daar is je antwoord: vocht en geen vet! Op het moment dat jij weer netjes verder gaat met koolhydraatarm eten, dan gaat dat vocht vanzelf weer weg en zakt je gewicht.

Dit is alleen vaak het moment dat je al de handdoek in de ring hebt gegooid en zegt dat het toch allemaal geen zin heeft en het niet werkt, maar dat is zeker niet waar.

 

Dit is mijn TOP 3 van redenen waarom het soms even tegenvalt als je op de weegschaal staat. Het gebeurt ook weleens dat we samen geen verklaring kunnen vinden. Dat soort momenten kunnen heel frustrerend zijn. Mijn ervaring is, dat doorzetten wordt beloond. Ik zie het als een periode van reorganisatie in het lichaam. Het lichaam moet weer even een balans vinden en gaat daarna weer verder met afvallen. Veel mensen noemen dit ook wel een plateau waarop ze zijn beland. Misschien herken je het wel, zo’n gewicht waar je altijd blijft hangen en waar je dus heel vaak de moed opgeeft. Soms duurt het 2 weken, soms 2 maanden, maar als je doorzet en geloofd in wat je doet, dan wordt je beloond.

 

Stilstand is soms vooruitgang, twijfel niet aan jezelf!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.