Snel en simpel minder koolhydraten, 4 tips!

Gepubliceerd op 12 januari 2021 om 21:58

Soms moet je niet zo ingewikkeld doen, als het gaat om minder koolhydraten (suikers) te eten. Vaak ligt het probleem bij onszelf, we zijn van die perfectionisten die alles goed willen doen en het liefst ook alles tegelijk. En als het dan niet meteen lukt, dan gooien we heel gauw de handdoek in de ring. Vergeet niet dat ook kleine veranderingen een groots effect kunnen hebben.

Je ziet het misschien nog niet, maar elk stapje is er één in de goede richting. Blijf dus niet hangen in wat niet lukt, maar kijk naar wat wel lukt en probeer dan ook te zien dat het wel de goede kant op gaat.

Met een paar kleine wijzigingen kan je jouw maaltijden al een stuk minder koolhydraten laten bevatten…

Tip 1. Vervang je ontbijt eens door Griekse yoghurt of (halfvolle) kwark en voeg daaraan wat noten en/of rood fruit toe. Wees niet te bang voor vetten in zuivel, die geven juist een voedzaam en vol gevoel. Vroeger dacht men dat volle zuivel slecht was voor je, maar daar zijn ze van terug gekomen.

Tip 2. Vervang je lunch eens door een groenten-wrap of neem een salade mee of maak thuis zelf kleine bakjes soep met groente die je op je werk kan opwarmen. Door meer groente bij de lunch te eten, wat voedzaam en vezelrijk is, ben je meer gevuld en kan je toe met minder koolhydraten. Zorg wel dat er ook een bron van eiwit wordt toegevoegd, die maken juist dat je een lekker vol gevoel hebt. Denk aan een eitje of kipfilet stukjes of feta of gerookte zalm of… wat jij lekker vindt!

Tip 3. Vervang bij het diner eens de rijst door bloemkool of broccoli rijst of vervang de spaghetti door "courghetti". Je kan er ook voor kiezen om de helft te vervangen. Weet je nog… alle kleine beetjes helpen. Een andere optie is om twee groentegerechten te maken. Doordat er meer variatie is en je van beide eet, eet je meer van de groenten en minder van de koolhydraten.

Tip 4. Vervang de suikerrijke tussendoortjes door tussendoortjes die voedzaam zijn. Dat wil zeggen voldoende vezels en/of eiwitten en weinig koolhydraten. Kies dus bijvoorbeeld voor een handje gemengde noten of voor een paar blokjes kaas. Je kan ook heel goed kaas drogen in de oven/magnetron, waardoor je heerlijke knapperige kaascrackers krijgt. Deze zijn buiten de koelkast te bewaren en je kan er allerlei smaken aan toevoegen, bijvoorbeeld pitten en zaden of kruiden en specerijen. Voorverpakte tussendoortjes met koolhydraten laten je bloedsuiker vlug stijgen, maar ook hard dalen. Wanneer dat gebeurd pak je al gauw opnieuw een tussendoortje en begint de cirkel opnieuw. Je eet dan dus veel meer dan de bedoeling is. Kies dus echt voor de voedzame varianten die de bloedsuiker niet zo laten schommelen.

Dus… doe niet zo ingewikkeld en kijk eens of je een aantal van deze tips kunt toepassen. Heb je zelf nog een leuke simpele tip die je wil delen, laat het dan weten in de reacties, zodat we elkaar kunnen helpen en inspireren.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.