Trotseer de supermarkt!

Gepubliceerd op 2 november 2019 om 12:53

Altijd weer die boodschappen...

Ben jij iemand die er een hekel aan heeft om de boodschappen te doen in de supermarkt? Ik krijg vaak terug dat klanten het moeilijker vinden, net nu ze gezonder proberen te eten. Je wordt in de supermarkt voortdurend door slimme marketingtrucs geconfronteerd met wat lekker is en wat in de aanbieding is. De focus op wat niet in jouw plan past neemt dus even toe en dat maakt het je knap lastig. Hieronder geef ik je tips om hier beter mee om te gaan.

 • Maak een lijstje Oké, dit is niet de meest originele tip, maar toch, doe het, het werkt echt. Hoe vaak ben je niet de supermarkt ingelopen voor 3 dingen en kwam je met een wagen vol spullen terug... en nee, je had al die spullen echt niet nodig... Erger nog, waarschijnlijk had je net dat ene ding dat je nodig had, niet eens bij je. Dus, maak een lijstje!
 • Heb je maar een paar boodschappen nodig? Kies dan géén of een klein winkelmandje! Zo heb je minder kans dat je allerlei andere producten meeneemt.
 • Blijf trouw aan jezelf, maak hier al de goede keuzes Eén keer nee zeggen tegen je grootste verleiding in de supermarkt, of 100 keer op een avond? als het eenmaal in je keukenkastje ligt, dan blijft het roepen! Ken je dat gevoel? ‘Als het in huis is, moet het op’. Ga dan voor de veiligste oplossing en haal het niet in huis.
 • Wanneer ga je boodschappen doen? Wat werkt voor jou, rustige momenten of juist de drukke momenten? Op zaterdag is het druk in de winkel. Vind je dat vervelend, probeer dan een weekdag te kiezen. Ideaal is een bezoek aan de supermarkt nét na het avondeten. Je maag is nog gevuld, dus honger heb je niet. Bovendien is het dan erg rustig in de supermarkt (niet doorvertellen!). En de winkels zijn vaak tot acht of negen uur open, dus dat red je met gemak. Maar misschien helpt die drukte jou juist wel en race je dan door de supermarkt, omdat je er snel weg wil. Ook de sociale controle van al die mensen om je heen, kan jou helpen. In dit geval kun je het beste op zaterdag, op het drukste moment, gaan.
 • Stippel de ideale route uit in jouw supermarkt Ga niet door het gangpad met snoep en koeken tenzij het noodzakelijk is. Vooral jouw grootste verleiding kun je het beste vermijden. Ik geef toe, in sommige supermarkten is dit (bijna) onmogelijk. Maar vaak lukt het wel. Tegenwoordig kan je bij diverse supermarkten ook via hun app je boodschappenlijstje maken en dan geeft het de slimste route in de supermarkt aan. Dit kan heel handig zijn, je bent er vlug doorheen en je ontloopt de gangpaden met de verleidingen.
 • Winkelen met of zonder kinderen? Niet iedereen is hetzelfde, maar er is hier wel echt een onderscheid tussen mensen. Terwijl de één boodschappen doen mét de kinderen een ramp vindt, is de ander juist meer gefocust op de kinderen en minder op het eten. Of is het voor jou misschien makkelijker om als ‘verantwoorde ouder’ door de supermarkt te rijden en verantwoord te winkelen (“Nee, lieverd, dat is niet zo gezond, dat gaan we vandaag niet kopen”). Dus denk na wat voor jou het beste werkt.Spreek een beloning af vóór je de supermarkt binnen gaat. Het liefst geen eetbare beloning (en als het niet anders kan dan dus groenten of fruit). Het is trouwens een beloning voor je kind!

Als je winkelt mét kinderen, dan helpen onderstaande tips je op weg:

 • Laat hem/haar een activiteit kiezen die je na het winkelen samen zal doen (samen een puzzel maken, samen kleuren, samen dansen door de woonkamer,…. als het maar samen is).
 • Geef hem/haar een het lijstje en laat ze helpen met afstrepen.
 • Probeer de kleintjes in de kar te zetten en de wat grotere kinderen juist de kar te laten rijden. Laat ze meehelpen. Rondlopende kinderen kunnen voor stress zorgen. Ze grijpen soms iets uit een rek of rennen het verkeerde gangpad in.
 • Laat je kind mee zoeken. ‘Zoek jij de melk?’ De kinderen zoeken actief de melk. Je kan het lekkers voorbij zonder al te veel gezeur, want het kind zoekt ‘melk’. Help het kind om de focus te houden, door te herhalen wat jullie zoeken. Als het plots ‘koek’ roept (omdat het dat ziet), dan zeg je ‘nee, we zoeken de melk’. Wandel ook gewoon door. En blijf herhalen wat je zoekt.
 • Houd je aan je lijstje!
 • Beloon (ook) jezelf met een mooie bos bloemen of een leuk tijdschrift!

Boodschappen doen komt op deze manier helemaal goed!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.